Гармонійний розвиток… Це ключова ідея видавництва «4Mamas», яка червоною ниткою простягається крізь усі наші книжки.

А що для вас означає це поняття?

Ольга Богаєнко: «Абсолютно всі діти різні, тому для мене гармонійний розвиток — це пізнання саме своєї дитини, її сильних та слабких сторін, особливостей, щоб допомогти дитині максимально розкритися, розвивати її  найкращі якості. Будувати гармонію у наших з нею стосунках, не «перегинаючи палку» своїми рішеннями, давати можливість вибору. Бути свідомою у вихованні, стежити за трендами в освіті, в навичках, що стануть у пригоді у житті. Вчитися разом з дитиною і дати їй максимум уваги, турботи і любові».

Інна Гришина: «Для мене — це розвиток природовідповідний, тобто той, що враховує унікальну індивідуальність дитини — її спосіб сприйняття світу та мислення, її психологічні особливості, схильності, таланти, — тобто безліч нюансів, що відрізняють одну людину від іншої.  Такий підхід, що не руйнує, не підганяє під стандарт або під чиїсь очікування, а дає змогу дитині розвиватися вільно і невимушено, у згоді із собою та світом».

Тетяна Луціва: «Це коли батьки приділяють увагу не тільки якійсь одній сфері життя дитини, або розвитку однієї навички до досконалості, а враховують й інші сфери життя та розвитку дитини.. Наприклад «головне, щоб ріс здоровеньким», або «будеш добре навчатися…». Це коли в дитини є час для розвитку своїх творчих здібностей, але водночас вона опановує точні науки потрібною мірою. Це коли дитина розвивається за своїм життєвим планом, а не за шаблоном, визначеним батьками, у гармонії зі своїм призначенням та талантами. А батьки розуміють та приймають її такою, як вона є, та підтримують. Це коли в дитини є час на навчання,  на спілкування та цікаві зустрічі, пустощі та байдикування, ігри та фантазії».

Марина Іщенко: «Для мене гармонійний розвиток дитини — це можливість дати їй спробувати власні сили у різних сферах і напрямах, подивитись на світ зусібіч. Це розвиток не лише IQ, але й EQ у першу чергу, а також підтримка і розвиток свого фізичного й психологічного здоров’я».