Я завжди була прихильницею книг! Книги з бізнесу, особистого розвитку, здоров’я… Чого тільки немає у моїй домашній бібліотеці! А з появою у моєму житті дитини та проекту «4Mamas», у ній з’явилася ще одна особлива полиця — книги з виховання.

Будучи книголюбом та ще й працюючи у видавництві, ти маєш неабияку розкіш — читати перші рукописи книг, які надсилають автори проекту «4Mamas».  Так, декілька років тому, до моїх рук потрапила книга «Як виховати не зашкодивши» від двох психологів-практиків і бізнес-консультантів. Я одразу ж у неї закохалася! Мені, як мамі, яка працює, були близькі кожні рядки цієї книги. У той момент я зрозуміла — ми знайшли те, що шукали!

Щодня батьки роблять вибір…

…робити чи не робити, дати чи не дати, дозволити чи заборонити… Інколи це просто змушує божеволіти! Здається, що мозок починає потроху «закипати», бо ти просто губишся у тому, як же правильно вчинити. Книга «Як виховати не зашкодивши» без перебільшень допомогла мені все розставити по полицях.

Головна ідея книги — подивитися на дитину, як на «проект батьків». Звучить не звично, але погодьтеся, ми вкладаємо у дітей сили, емоції, фінанси, щоб, коли наш «проект» вирушить у вільне плавання, він був гармонійно розвинутим, міг знайти своє призначення та «себе у цьому світі».

Колись давно на роботі ми роздрукували слова, що мені добре запам’яталися: «Мета виховання: навчити наших дітей обходитися без нас». Уже тримаючи рукопис цієї нової книги, я зрозуміла, що вона якнайкраще відповідає цим словам!

Як не порушити кордони у вихованні, аби не нашкодити?

Безумовна любов та прийняття, різноманітні ігри та розваги, у дитини буде все! Але  коли починати вчити самостійності? Як прищепити відповідальність? Та як же правильно спланувати ті самі межі та кордони у вихованні, аби вони допомагали, а не шкодили? Ці питання так само вічні, як «Бути чи не бути?».

Автори «Як виховати не зашкодивши» пропонують описати проект «дитина» від самого її народження.

  • Якою ви бачите її через 18 років?
  • Навіщо дитині бути саме такою?
  • Як це допоможе їй у житті?

А далі, як і у будь-якому проекті, ви розписуєте план дій щодо реалізації ваших бажань. Усе чітко і конкретно— яких саме зусиль докладу, аби дитина стала такою, якою я її бачу.

Бажаєте, щоб дитина у першу чергу була здоровою? Прищеплюйте правильні звички змалку: режим харчування, фізичні навантаження, загартування тощо. Тобто щодня ви маєте робити маленькі кроки, які у майбутньому дадуть той самий очікуваний результат. І головне — дії, дії та лише дії! Рухайтеся згідно зі своїм планом.

Значно легше робити правильний вибір, коли ти чітко бачиш мету: помити посуд самій чи попросити дитину. Знов пів дня провести на кухні чи приділити час, аби навчити малюка готувати прості страви? Одягти дитину самій чи почекати та дати їй можливість зробити це самій? Піти на дитячий майданчик та посваритися з мамою «того хлопчика», який образив вашу дитину, чи допомогти малечі самій розв’язувати конфлікт? Завжди ставте собі запитання: що це дасть моїй дитині?

Але я не розкриватиму всіх «фішок» та не наводитиму корисних рекомендацій із книги «Як виховати не нашкодивши». Лише додам, що якщо ви розумні та свідомі батьки, які працюють, — ця книга просто must have для вас! Вона напевне допоможе «розвантажити» голову та переглянути власну лінію виховання.

Ольга Богаєнко – одна з засновниць «4Mamas»