Новий пост та нова серія показників розвитку дитини третього року життя! Матеріали дібрано за книгою Ярослава Драба «Мені 2».

Сенсорика

Дитина розрізняє за величиною 3–4 предмети. Знає мінімум 4 основні кольори спектра. Знає геометричні фігури «коло», «квадрат», «трикутник» та знаходить подібні до них за формою предмети. Показує предмети за 2–3 заданими ознаками. Цілеспрямовано користується предметами на основі  розуміння їхнього влаштування та функцій.

Пам’ять

Запам’ятовує дорогу до магазину, в парк, до бабусі, до дитячого садка тощо. Повторює за дорослим на слух три-чотири слова. Може виконати завдання, що складається з двох-трьох команд (піти на кухню, сісти на стілець, узяти чашку). Може визначити з першої спроби, якого предмета бракує. Розповідає напам’ять кілька потішок, віршів, загадок. Може переказати загальний зміст почутої казки. Відтворює у пам’яті яскраві події свого життя або такі, що відбулися нещодавно.

Математичні навички

Знаходить один і два предмети в навколишньому середовищі. Лічить до трьох та співвідносить кількість предметів з відповідною цифрою. Розуміє поняття «багато», «мало», «жодного». Порівнює за кількістю дві групи предметів (більше, менше, порівну). Розуміє поняття «праворуч», «ліворуч», але може помилятися. Визначає місцезнаходження предмета (попереду, позаду, перший, останній).

Побутово-гігієнічні навички

Дитина може самостійно вмиватися та мити руки.  Користується носовою хусткою. Уміє правильно сидіти за толом, самостійно їсти ложкою, пити з чашки, витирати губи після їжі серветкою. Самостійно чистить зуби. Знає свій рушник і його місце. Уміє користуватися горщиком. Знає послідовність роздягання та складання одягу. Помічає, коли одяг забруднений, відірвався ґудзик, розв’язався шнурок,  та вміє попросити дорослих про допомогу.

Увага та мислення

Дитина вміє знаходити зайвий предмет з-поміж предметів однієї категорії. Може вибирати предмети однієї групи. Визначає відсутні частини у знайомих предметів. Може впізнати предмет, якщо запропоновано тільки половину. Може скласти за наявним зразком картинку з 3–5 частин. Відгадує загадки.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: