Батьки часто можуть не здогадуватися про те, що їхня дитина має якісь психологічні проблеми. Адже зовні певні переживання, страхи інколи зовсім непомітні. Для того аби краще розпізнати внутрішній світ своєї дитини та дізнатися про її самооцінку, існують безліч психологічних діагностик. Пропонуємо 2 тести-малюнки, що ви зможете провести зі своїми дітьми та зробити для себе важливі висновки.

  1.     «Сонечко!»

Попросіть дитину, аби вона намалювала сонечко, але попередьте, що сонечко буде схожим на неї. Ставте такі питання:

— Яке сонечко (тепле, добре, миле, любе)?

— Що воно любить найбільше?

— Які оченята в нього?

— Які щічки?

Нехай дитина кожному промінчику дасть позитивну характеристику (гарний, красивий, розумний, добродушний тощо). Якщо дитина вміє писати, можна літерами визначити промені, водночас нехай потренується писати.

Погляньте на малюнок. Сонечко велике за розміром, посміхається, має багато промінчиків, дитина розвивається гармонійно. Маленькі дрібні частини малюнка свідчать про те, що малюк зазнає дискомфорту й має певні страхи, невпевнена в собі зі заниженою самооцінкою.

Потрібно відверто поговорити з сином чи донькою, простежити за поведінкою та приділити більше уваги дитині.

  1.     «Вигадана тварина»

Такий тест дуже цікавий та певною мірою веселий, розвиває уяву та здатен розкрити внутрішні здібності дитини. Запропонуйте малюкові намалювати нереальну тварину. Не давайте жодних рекомендацій, можна все — зайця з курячими ніжками й мавпу зі слонячим хоботом. Але краще нехай сам назве незвичну істоту. Це також свідчить про характер людини. Якщо назва містить 2–3 слова, то дитина серйозно ставиться до життя. Якщо у назві нескладний набір літер — дитина схильна до легковажності.

Якщо зображення розташоване вгорі аркуша, дитина відчуває недооцінку дорослими, десь унизу, та ще й маленька тваринка за розміром — занижена самооцінка, комаха — наявність інших психічних проблем. Тварина має гострі зуби — дитина агресивна. Малюнок занадто великий свідчить про те, що дитина егоїст, зациклена на собі. Істота розташована десь посередині аркуша та схожа на якусь милу істоту, з руками та ногами, дитина не має проблем і розвивається нормально.

Варто показати результати тестів психологові. Адже він може надати більше конкретної та професійної інформації.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: