Я— водяник, я — водяник… Коли малюк сидить у ванні, йому дуже подобається бавитися водою,мнаповнювати та спустошувати маленькі баночки, переливати мильну воду з однієї чашки в іншу, вичавлювати губку, надавлюючи на неї рукою, гратися з іграшками, які плавають, та робити кораблики з мильниць. Тому забезпечте малюка пластиковим посудом та іграшками, які добре тримаються на поверхні води. Не залишайте дитину у ванні наодинці!

Сиплемо-сиплемо

У вас напевно знайдеться велика ковдра? Розстеліть її на підлозі та посадіть на неї малюка. Дайте йому різні ємності й те, що він зможе розсипати (сочевицю, манку, кукурудзу, маленькі камінчики, кольоровий пісок, черепашок). Покажіть йому, як потрібно насипати, висипати, змішувати, перемішувати, і дозвольте насолодитися цим заняттям самостійно. Але будьте поруч, ця гра вимагає Вашого пильного нагляду. Адже маленькому карапузові може схотітися що-небудь відчути на смак!

І-го-го!

Всі діти обожнюють сидіти на спинах своїх татусів і гратися в конячку, катаючись по всій квартирі. Не забудьте попросити маленького наїзника гарненько триматися за Ваш одяг, особливо, якщо Ви вирішите встати дибки! А ще хлопчиська полюбляють битися з татами подушками, а дівчиська — танцювати, стоячи прямо на татових або маминих ногах, щоб не збитися з такту.

Фарби для пальців

Дитячі рученята ще не можуть утримати пензлик. А от малювати пальчиками малюкові цілком під силу. Для найменших продаються спеціальні «їстівні» фарби, які не є небезпечними, навіть якщо карапуз вирішить їх скуштувати. Покажіть дитині, що відбудеться, якщо вмочити в них палець і прикласти його до білого аркуша паперу, навчіть живописця-початківця змішувати різні кольори, робити відбиток власної долоньки… Одного разу цілком достатньо, щоб Ваша крихітка з’ясувала, що до чого!

Солоне тісто

солоне тісто

Солоне тісто — найбезпечніший матеріал для дитячої творчості. Адже ліпити можна не тільки із пластиліну. Таке тісто легко приготувати. Візьміть 2 склянки борошна, 1 склянку солі, 1 склянку води та ретельно вимісіть тісто. Нехай малюк ще не може виліпити яку-небудь фігурку. Зате йому сподобається відривати шматочки тіста, скачувати їх у долоньці, м’яти і щипати м’який матеріал.

Домашній театр

Ви часто водите малюка до лялькового театру? Не часто? А книжки читаєте часто? Щодня? Тоді чому б Вам не перетворити домашнє читання на справжній ляльковий театр. Замість того, щоб просто читати казку, візьміть відповідні іграшки, які стануть говорити голосами головних героїв та як актори розігрувати казку. За їхньою допомогою Ви зможете відтворити імпровізовані діалоги з улюбленої «Ріпки» або «Колобка».

Чарівна коробка

domik_iz_kartonnoj_korobki

Ви купили телевізор? Не поспішайте викидати коробку. Адже з неї можна створити справжній будиночок або навіть казковий палац. Трішечки фантазії — ї ось уже готові корабель або вантажівка. Дітям дуже подобається ховатися у великій коробці, визирати з невеликого віконця, яке Ви легко зможете прорізати.

Мильні бульки

За ними так цікаво спостерігати! А ще — плескати в долоньки так, щоб піймати якнайбільше кульок, що літають!

М’ячик-стрибунець

Надуйте великий, легкий, різнобарвний м’яч і навчіть малюка підкидати його вгору руками, ногами, головою, колінами. Поясніть дитині, що м’ячик не повинен впасти. Через певний час ускладніть завдання, запропонувавши дитині погратися одночасно декількома м’ячиками.

Бруднулі

Увага, мами! Це завдання — тільки для найсміливіших і найвідважніших мам! Візьміть певну кількість води, піску або землі та замісіть густий… бруд. Дозвольте малюкові робити з ним все, що заманеться: нехай шльопає голими ногами або руками, залишає відбитки рук, місить, розмішує, ліпить пасочки, готує суп із травичкою, листям, камінчиками й черепашками або споруджує будинок. Увага! Не забудьте для цього випадку приготувати одяг, який легко можна відіпрати.

Догори ногами

Навчіть малюка опускати голову вниз і дивитися на світ «навпаки». Тільки не перестарайтеся. Догори ногами малюк довго перебувати не зможе, допоможіть йому набути звичайного положення.