Діти люблять усе робити навпаки. Ось і ми вирішили, якщо дати батькам «шкідливі» поради, то ви обов’язково уникнете їх у вихованні дитини. Про які шкідливі поради ми говоритимемо?

  1. Жертвуйте всім заради дитини.
  2. Потурайте всім бажанням дитини.
  3. Утілюйте у життя поради всіх людей, які сварять ваш стиль виховання. 

Батьки — не прислуга

Чомусь ми вважаємо, що наш обов’язок — віддавати всі свої ресурси дитині. Бо інакше будеш поганою мамою/татом. Але з такими поглядами на виховання ми ризикуємо виховати нарциса. 

Для дитини батьки — це вчителі, які вчать її адаптуватися в світі та дорослішати. Саме успішне дорослішання ми маємо їй забезпечити. Бо дитина не завжди буде дитиною. Років у 20 вона вирушить у самостійне життя. Тому важливо прищепити їй соціально-поведінкові приклади та вміння забезпечувати себе необхідними ресурсами. 

«Ні!» — експертам з форумів! 

Не поступайтеся власним позиціям у вихованні лише тому, що хтось на форумі/соціальній мережі/дитячому майданчику сказав, що «так робити не можна». Усе, що ви робите, зважуйте з позиції довгострокової перспективи.

Якою буде ваша дитина у 25–30 років? Як вона буде вчитися? Яку кар’єру збудує? Скільки зароблятиме? Зможе налагодити міцні стосунки?  Цих речей ви маєте навчити дитину. Тож не слухайте тих, хто нібито знає, як вам виховувати. 

А що як потурати всім бажанням дитини? 

«Все найкраще — дітям». Хибна думка, яка може накоїти більше лиха, ніж принести користі. Дитина має зрозуміти, що істерики, маніпуляції та капризи не допоможуть їй досягти бажаного. Так вона вчитиметься використовувати конструктивніші методи.  Саме навичка досягати мети власними силами допоможе дорослій людині здобути успіх. 

Ба більше, дитина має зважати на бажання та інтереси батьків. Не лише ходити туди, куди заманулося дитині, готувати те, що вона хоче, та проводити вечори так, як вона хоче. Відмовляючи та сприймаючи іноді власні інтереси вище ніж дитячі, ми навчаємо малечу зважати на особисті кордони та бажання інших. Це здорові відносини у соціумі.

Ти — погана матуся! 

Щойно у нас з’являється дитина, з усіх усюд  одразу збігається натовп «експертів», які тільки і чекають того, щоб повчити вас виховувати.  Прийміть це — вас будуть обговорювати, іноді досить активно. Не сприймайте це на власний рахунок. Для таких людей усі завжди «погані». Продовжуйте виховувати свою дитину так, як самі хочете. Лише ви знаєте, що для вашої родини добре, а що ні. 

Тож в очах інших будьте хоч крокодилами, якщо це допоможе вам виховати своїх дітей щасливими та успішними.