Друга індустріальна революція не лише повністю змінила технологію роботи виробництв, але дала змогу жінкам почати працювати та отримувати за це гроші. Проте, попри те, що відтоді жінки на рівні з чоловіками почали поповнювати родинний бюджет, обов’язки по господарству все ще покладаються лише на них.

Авторка книги «Чесна гра», Ів Порті, вважає, що рівний розподіл роботи вдома — мета сучасних жінок, які занадто багато платять за домашню нерівність. 

Примножене навантаження

Дані ООН свідчать, що в усьому світі жінки виконують утричі більше роботи по господарству, аніж чоловіки. Звісно, зараз чоловіки вже більше задіяні у цьому процесі, ніж сторіччя тому, але однаково основна частина покладається на плечі жінки. З дитинства дівчат навчають допомагати мамі прибирати та готувати. «Маленька помічниця!» — так ми називаємо своїх донечок, навіть не розуміючи, що вже закладаємо у їхню свідомість почуття відповідальності за виконання роботи вдома. Але чого варта це постійне напруження, у якому перебувають жінки, організовуючи та плануючи всю роботу в родині? 

Щасливий шлюб?

Доповніть просте речення: «Коли я думаю про всю ту роботу, що мені необхідно виконати вдома, я відчуваю…». 150 жінок доповнили речення фразами: «вигорання», «образу», «роздратованість», «самотність», «лють!». І не дивно, чому сучасні жінки інколи почуваються зовсім нещасливими у шлюбі. А якщо ці відчуття ще помножити на навантаження на роботі та нерозуміння з боку чоловіка, то зрештою постане зовсім сумна картина. Ви ще пам’ятаєте, які у вас захоплення, інтереси? 

Ви не самотні у цьому розпачі. Потрібно тільки навчитися піклуватися і про себе також, про свої почуття та базові потреби. 

А що з кар’єрою?

У наш час вирішити стати мамою — ризик в економічному сенсі. Бо де б ви не працювали, у банку чи супермаркеті, коли ви вагітнієте, вас спускають із кар’єрних сходів. У нашому суспільстві мама — це перш за все мама. Якщо дитина захворіла, хто відпрошується з роботи? Мама! Коли потрібно заплатити за дитячий садок, хто це робить? Мама! Хто купує ліки? Поспішає на батьківськи збори? Веде до лікаря? Мама і ще раз мама!

А ще, дітей потрібно зранку розбудити, нагодувати, зібрати, відвести в садок/школу, і самій не запізнитися на роботу. Водночас чоловіки впевнено будують кар’єру, знаючи, що дружина розв’яже всі проблеми сама. 

І ось ми, як білки у колесі, намагаємося встигнути зробити за день те, що важко встигнути зробити і за 48 годин. І ми це робимо не тому, що «жінки так запрограмовані», а тому, що якщо не ми, то хто ще це все зробить? 

Міцне здоров’я?

  • Дослідження видання «Today», у якому взяли участь 7 тисяч мам із США,  показують: за десятибальною шкалою рівень стресу жінок — від 8,5 до 10.
  • Науковий журнал «Brain and Behavior» стверджує, що жінки вдвічі більше схильні до тривожних розладів, аніж чоловіки.
  • Під час дослідження організації «Healthy Women and Working Mother» виявилося, що 78 % жінок так зайнятті сім’єю та домом, що їм просто бракує часу на догляд за собою.

Коли ми постійно перебуваємо у стані стресу, наш організм виробляє надлишок гормону кортизол, який безнадійно погіршує наше здоров’я. Тож, може, замість того, аби купувати патчі під очі від темних кіл, краще взяти і повноцінно відпочити?

Суспільство втрачає продуктивність жінок, які працюють

43 % висококваліфікованих жінок змушені ставити на паузу або спостерігати сповільнення свого кар’єрного росту у зв’язку з материнством. І вся праця, усі знання, усі сили, спрямовані на власний розвиток, сходять нанівець. Бо повертаючись із декретної відпустки, жінкам пропонують зарплату, що зовсім не відповідає їхній кваліфікації. 

І це все не через те, що жінка стала мамою. Це через те, що чоловіки не ділять усі обов’язки навпіл. А коли про це йдеться, то чоловіки скаржаться, що їх «пилять». Але ж шлюб — це партнерство? Тож, може, настав час нарешті дійсно бути партнерами, які злагоджено працюють, як єдиний механізм? Тоді кожен дійсно буде щасливим, здоровим і успішним.