Як важко писати про це! Але цей пост буде присвячений темі домашнього насилля над дітьми. Ми, як батьки, чудово розуміємо, до яких емоцій спонукають подібні новини. Гнів. Огида. Страх. 

А винуватці найчастіше ті, на кого ніколи й не подумаєш, адже «ця людина просто не могла такого скоїти». Чи могла? Тим часом 80 % випадків насилля над дітьми скоїли близькі цій дитині люди: родичі, друзі родичів, знайомі. Часто діти від страху мовчать про це. Роками. 

Ми не хочемо перекладати відповідальність та когось виправдовувати. Проте кожна мама й тато повинні розуміти свою відповідальність за те, що відбувається з дитиною. 

Що ви, як батьки, можете почати робити вже зараз, аби застерегти дитину від подібної ситуації?

Не чекайте поки дитина підросте і все дізнається сама. Говоріть про сексуальне виховання! Через брак знань діти потрапляють на гачок тих, хто цим користується. А ці люди, як уже давно визначено, чудові знавці дитячої психології. Тому вони так удало можуть ними маніпулювати, бо діти не розуміють, що відбувається. 

Секс — така сама частина життя, як і решта. Але це частина життя дорослих людей, які можуть давати чи не давати згоди на це, без примусу! Тому тут потрібні й анатомічні відомості, й назви тіла, й сам процес. «Вона ще маленька дитина для такої інформації», — цю думку залиште в історії. Ми не одноразово ділилися з вами «Правилом трусиків». Воно є основою формування сексуальної безпеки дитини.  

Розповідайте дитині про особисті межі. Дитина повинна чітко усвідомлювати, що ніхто не має права торкатися її без її власної згоди! Не змушуйте її обіймати та цілувати родичів, щоб здаватися чемною. Дитина повинна вміти відмовляти, коли їй це не подобається. Ба більше, оточуючі мають поважати її право та особисті межі.

Нагадуйте дитині, що вона ЗАВЖДИ, у БУДЬ-ЯКИЙ ЧАС може звернутися до вас і розповісти все, що з нею сталося. Хтось їй щось пропонував? Хтось намагався погладити/торкатися без її згоди? Вона має казати вам про це без страху на осуд. Довірливі відносини будуються на вихованні без залякувань. Забудьте про фразу «Якщо раптом щось станеться, я тобі таке влаштую!». Такі слова руйнують довіру дитини до вас. 

Помічайте, якщо дитина поводиться не звично: стала замкнутою, не спілкується з однолітками, у неї порушився сон, без причини з’явилися страхи. Не ігноруйте синці, навіть якщо дитина каже, що вдарилася об стілець (особливо, якщо у неї помітні й емоційні зміни, описані вище).

Ми — за сексуальне виховання. Брак інформації ще нікого не врятував у такій ситуації.