Дитина не повинна завжди все вам розповідати.

Довірливі стосунки — це коли дитина може підійти до вас за порадою, за допомогою, за відповіддю. Це велике досягнення! Але не змушуйте її бути відвертою. Не вимагайте. Якщо ваші стосунки налагоджені, вона сама вам усе розповість за бажанням.

Дитина не повинна відповідати вашим очікуванням.

Дитина не хоче займатися програмуванням, а захопилася музикою? Дозвольте їй обирати. Не перекладайте свої бажання. Підтримуйте та приймайте вибір дитини. Дозвольте їй бути собою.

Дитина не повинна дружити з тими, хто подобається вам.

Ви товаришуєте з іншими мамами і мрієте, щоб ваші діти також знайшли спільну мову. Не нав’язуйте дитині друзів. Якщо їй із кимось цікаво — вони самі із задоволенням будуть товаришувати. Дружба не може зав’язатися штучно.

Дитина не повинна чути: «Тому що я тут старший!».

Вік не є показником вибору авторитетів. Дорослі бувають різними. Дитина не має робити щось лише тому, що їй це наказав зробити дорослий. Сформуйте в неї це правило.

Дитина не повинна стримувати емоції.

Активні, голосні, емоційні — діти дуже різні. Вони можуть плакати та голосно сміятися. Бігти та стрибати. І не потрібно забороняти їм цього робити.

Дитина не повинна відповідати вимогам.

Усі дівчата носять сукні, а ваша донька полюбляє зручні шорти чи джинси? Усі хлопці роблять колесо, а ваш син не може? Ну то й нехай! Якщо дитина не має такого бажання — не підганяйте її під стандарти інших. Це ж так круто бути собою!

Дитина не повинна змінюватися.

Ми всі маємо різний характер, що залежить від безлічі чинників. Ваша дитина — особистість зі своїми рисами та якостями. Не змушуйте тихих й спокійних дітей бути балакучими й активними, і навпаки. Не слід перероблювати манеру дитини ходити чи говорити. Не змінюйте її.

Дитина не повинна бути зручною.

У вас напружений графік, усе розплановано за правила тайм-менеджменту, а дитина збирається до школи вже годину, і її цілком усе влаштовує. Будьте гнучкими, поважайте потреби своєї дитини, плануючи свій графік.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: