Хочете залучити підлітка до читання, але не знаєте, що б такого цікавенького дібрати? Ми уклали для вас класний список — точно знайдете щось до смаку підліткові.

1. Джеймс МакКенна, Джанін Глайста, Метт Фонтейн «Як перетворити $100 на $1000000». Книга допоможе дитині почати діяти та «працювати» із грошима одразу під час читання: у ній містяться історії успіху знаменитих людей із різних галузей, безліч різноманітних челенджів та методик, що навчать накопичувати гроші, планувати свій місячний бюджет та йти до мети!  Книга легко та зрозуміло розповідає про те, ЯК:

  • встановлювати фінансову мету;
  • створювати бюджет;
  • заробляти;
  • заощаджувати;
  • стати мільйонером!

2. Сергій Біденко, Ірина Золотаревич «Книга юного підприємця. 9 детальних планів своєї справи для підлітків». Ця книга є важливим кроком підлітка в організації власної прибуткової справи. Адже в ній ідеться про реальні способи заробітку, наведені корисні поради щодо подієвого плану створення своєї справи. Книга юного підприємця допоможе організувати свою роботу та роботу команди; знайти спільну мову з партнерами, замовниками, клієнтами; відстежувати доходи і витрати; зрозуміти, як улаштований великий і маленький бізнес, і головне — заробити свої перші гроші! Створювати та розвивати власну справу — це цікаво! Допоможіть підліткові переконатися в цьому самому!

3. Анастасія Мельниченко «Я не боюсь сказати». У липні 2016 року мережу Інтернет підірвала потужна акція #ЯНеБоюсьСказати, у якій тисячі жінок і чоловіків розповіли свої історії. Це були дуже сильні та важкі історії — історії про насильство. Про цю акцію почули не лише в Україні, але й за її межами. Тоді ж почалися розмови про те, що робити, аби не допустити такої кількості насильства в світі. Настя Мельниченко, ініціаторка акції, вирішила написати книжку, в якій розповісти підліткам про те, як не допустити сексуального насильства зі свого боку, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося.

4. Р. Дж. Паласіо «Диво». «Диво» — це книжка американської письменниці про десятирічного хлопчика на ім’я Авґуст Пуллман, якого всі довкола сприймають із подивом. Авґуст називає себе «особливим». Його обличчя відрізняється від облич інших  членів його родини. Він добре розуміє, що він не такий, як вони. Авґуст пережив 27 операцій, але все ж таки йому не судилося стати подібним на людей зі «звичним» обличчям. Ця історія допоможе юним читачам навчитися сприймати не зовнішність, а внутрішній світ людини. Також допоможе зрозуміти, що певні «особливості» в зовнішності людей варто сприймати спокійно. Книга про те, що мужність, почуття гумору, доброта і дружба здатні творити дива. А батьки Авґуста — це приклад того, як слід слухати і чути своїх дітей, визнавати свої помилки, проявляти невблаганність, коли потрібно.

5. Діна Сабітова  «Три твої імені». Пронизлива історія дитини, яка втратила батьків і потрапила до дитячого будинку. Діна Сабітова чесно і життєво розповідає про те, як може скластися доля. Ритка, Марго, Гошка. Три імені — три історії. Ритка-Марго-Гошка — одна і та сама дівчинка, Маргарита. Її історії вистачило б на кілька життів. Книга написана так просто і чесно, що підліток, який її читатиме, обов’язково задумається про життя дитини, яка втратила батьків. Історія Ритки позбавляє ілюзій «вічного благополуччя», від щастя до біди — лише один крок. Але і до щастя теж є дорога.

Не знаєте, як привчити підлітка до читання? Розпочніть з себе і прочитайте якусь із цих книжок. А потім улаштуйте сімейне обговорення цієї книги.