Сім’я — це слово, що має безліч пояснень та значень. Адже кожен трактує його на основі власного досвіду та світогляду. І саме стосунки у родині багато у чому впливають на майбутнє наших дітей.

Ми підготували для вас добірку книг, що, на нашу думку, допоможуть вам закласти в житті дитині найкращі сімейні цінності.

1. Олена Харченко «Книга зустрічей нашої родини». Вона допоможе батькам швидко і цікаво організувати сімейне дозвілля, придумати традиції, що дитина пронесе крізь усе своє життя.

У книзі запропоновано 35 ідей для свят, зокрема у кожному розглянуто:

    • місце проведення;
    • підготовку до свята;
    • дату проведення;
    • користь від проведення свята;
    • ігри та конкурси;
    • поля для записів і вражень.

2. Артем Толоконін «Секрети успішних родин. Погляд сімейного психолога». Усі ми родом з сім’ї — благополучної чи ні, щасливої або нещасної. Ми апріорі знаємо, що таке сім’я, якою вона має бути. Але що таке наше знання насправді: істина або батьківський сценарій, проходження якого в житті призведе до краху власного шлюбу? У цій книзі автор розглянув ті основи, на яких будується сім’я. Він упевнений: абсолютно будь-які сімейні відносини можна поліпшити, відновити, будувати далі за законами безумовної, зрілої любові.

3. Харрієт Лернер «Все складно. Як врятувати стосунки, якщо ви розсерджені, ображені або в розпачі». Взаємини близьких людей зазвичай не такі прекрасні, як це виглядає з боку. Ми сваримося, висуваємо претензії, роками накопичуємо образи, завдаємо й отримуємо душевні травми… Усе це руйнує нас, заважає зберегти стосунки з рідними, друзями і колегами, тому зрештою замість внутрішньої гармонії ми відчуваємо гнів і спустошення, впадаємо в депресію. Ця книга розповість про те, як відновлювати відносини з дорогими нам людьми навіть у найскладніших випадках. 

4. Вірджинія Сатир «Ви і Ваша сім’я. Керівництво з особистісного росту». «Сімейне життя чимось схоже на айсберг. Доля матроса залежить від знання, що у айсберга є підводна частина, а доля родини — від розуміння почуттів, потреб і структури, які стоять за її повсякденним життям», — впевнена американський психотерапевт Вірджинія Сатир.

Цю книгу вона написала для чоловіків і жінок, у яких є труднощі у відносинах одне з одним. Дізнавшись, як функціонує сімейна структура, за якими законами розвивається, можна зрозуміти, що відбувається з нашою парою в повсякденному житті, і «власними силами зробити свою сім’ю щасливою».

5. Брюс Фейлер «Секрети щасливих сімей. Чоловічий погляд». Ми не знайдемо в цій книзі порад на зразок «Прислухайтеся до себе». Натомість прочитаємо різноманітні інструкції «Як зробити так, щоб діти навчилися розпоряджатися кишеньковими грошима; сварка перетворилася не на скандал, а на крок до взаєморозуміння та ін.». А ще, зауважує автор, важливо відтворювати історію своєї родини. Загальна історія — не тільки привід провести час разом, слухаючи і створюючи захопливі розповіді, це ще відчуття свого місця і своєї значущості, своєї відповідальності. Але автор зайнятий не тільки дітьми. Саме в подружній близькості він теж відкриває дещо зовсім несподіване: для сексу «близькість потрібна парі найменше… Подружжю потрібне почуття відособленості. Занадто близькі відносини знеохочують».

Пам’ятаймо, наша сім’я — це наша найголовніша підтримка. За неї варто боротися і ставати щоразу кращими для наших близьких.