«Найбільше нашої любові діти потребують саме тоді, коли її найменше заслуговують». Підлітковий вік стає випробуванням на міцність для багатьох батьків. Часто між вами і дитиною виростає невидима стіна, яку, здається, не перестрибнути та не обійти.

Що почитати батькам? Як знайти ключ до розуміння такого складного та впертого підлітка? 

1. Анна Гресь «Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків». Автор книги вже понад 15 років займається психологічною практикою і у цій книзі зібрала проблеми, з якими до неї найчастіше звертаються батьки. Усього 73 ситуації — ви точно зможете знайти ту проблему, що турбує саме вас. Найголовніше  — зможете знайти з неї вихід без конфліктів та істерик.

2. Джесс П. Шаткін «Народжені бути вільними». Підлітковий вік — це страшне словосполучення для батьків, які пережили цей непростий період зі своїми дітьми чи тільки чекають на нього. Неконтрольована поведінка, конфліктність, загравання з небезпекою, удавана байдужість — це неповний перелік викликів, з якими татусям і мамусям доведеться жити, але в жодному разі не боротися. Чому? Бо у всього є свої причини. Ця книжка допоможе вам розібратися у них, а також у специфіці психологічного та фізіологічного розвитку підлітків, тонкощах спілкування з ними у період статевого дозрівання.

3. Росс В. Грін «У партнерстві з дитиною. Як чути один одного і разом знаходити рішення». Відомий дитячий психолог Росс Грін переосмислює типовий підхід до виховання і дисципліни, показує, як вибудовувати партнерські відносини з дитиною, використовуючи метод спільного розв’язання проблем. Застосовуючи цей метод, батьки і діти відчують себе почутими і навчаться спільно ухвалювати рішення щодо питань, які їх непокоять. Практичні поради та чітко прописані кроки, а також безліч реальних історій і варіантів діалогів між дитиною і дорослим допоможуть перетворити конфронтацію до співпраці.

4. Емі Елліс Натт «Мозок підлітка. Рятівні рекомендації нейробіолога для батьків тінейджерів». Ця книга була написана як відповідь на численні запитання, отримані професором Френсіс Е. Дженсен від батьків, учителів і навіть від підлітків. Усі вони хотіли поділитися своїми історіями, запитати щось і спробувати зрозуміти, як допомогти їхнім дітям (або самим собі) пройти цей хвилюючий, але складний перехідний період. Мета книги: дати практичні поради батькам, щоб вони змогли підтримати своїх дітей. Підлітковий мозок знаходиться на особливій ступені розвитку. Ця книга розповість, що у підлітків є властиві лише цьому віку слабкості, але водночас у них є і надзвичайно сильні якості, що зникнуть у міру дорослішання.

5. Лоуренс Стейнберг «Перехідний вік. Не пропустіть момент». За кілька останніх десятиліть підлітковий вік подовжився. Останні дослідження показують, що підлітковий мозок дуже пластичний і піддатливий, отже, немає важливішого періоду в житті, ніж цей. Саме в ці роки закладається фундамент майбутнього щастя і досягнень. Провідний світовий експерт з підліткового віку Лоуренс Стейнберг використовує найновіші дані та наукові дослідження про підлітковий мозок, щоб у своїй книзі показати, як можна виховати стійкість, самоконтроль та інші корисні звички в дитині.

Звісно, це лише маленький список з того, що можна і варто читати батькам. Ми впевнені, що ви впораєтеся!