Усі діти час від часу хворіють. Це ще один виклик для батьків, які щиро бажають, аби їхня крихітка завжди була здоровою та добре почувалася. Як поводитися у таких ситуаціях? Як допомогти дитині впоратись із недугом?

Я пропоную шість необхідних факторів для швидкого одужання, підтверджених неодноразовою практикою та високою ефективністю! 

№ 1: Спокійна мама

Так-так, у першу чергу потрібно самим зберігати спокій. Keep calm, як то кажуть. Дитині важливо, аби у складній ситуації завжди поряд був той, на кого можна покластися та отримати підтримку.  Тому мамі необхідно бути впевненою. Хай там як, жодної паніки та страху.

А на що ж покладатися мамі? На власний розум, інтуїцію та свідомість, а вже потім на допомогу інших людей. Важливо зібратися та поміркувати, щоб обрати правильний план дій.

№ 2: Мотивація

Так, мотивація — це потужна сила, яка незважаючи ні на що допомагає рухатись уперед. У ситуації з хворобою ефективні дві мотивації: «ДО» (Чому саме я хочу одужати?) та «ВІД» (Чому мені не вигідно хворіти?).

Мотивація «ДО» — це очікування якоїсь події, подарунків тощо. Мотивація «ВІД» — створення режиму обмежень, коли хворієш: мультфільми, зустрічі із друзями, солодощі. Також слід не передати куті меду із увагою, аби не сформувати стереотип, що коли ти хворієш, довкола тебе всі бігають.

Щоб обрати правильно мотивацію, поговоріть із дитиною. Визначте, що саме допоможе їй «увімкнутися» та почати зцілюватися.

№ 3: Активна участь

Важливо пояснити малюкові, що організм —  це система, здатна самовідновлюватися. Але нашому тілу необхідно допомогти. У першу чергу складаємо план дій одужання.

  1. Відмовтеся від «важких» продуктів харчування: солодощів, білкової їжі, борошняних продуктів та продуктів, що містять крохмаль. Замініть їх легкими та корисними фруктами, овочами, кашами та соками.
  2. Вимкніть усе, що забирає в організму сили: телевізор, телефон, планшет, негативні емоції. Замініть їх на те, що дає сили: прогулянки на свіжому повітрі, читання казок, спокійна музика, позитивні емоції.
  3. Використовуйте силу образного мислення. Запропонуйте дитині разом скласти казку про здоров’я, намалювати себе у вигляді сильної та красивої квітки, надіслати любов та промінчики сонця до того органу, що потребує підтримки.

Щоразу, коли самопочуття дитини поліпшується, наголошуйте, що це їй допомогли саме її дії, а не ліки. Так у малюка сформується зв’язок, що не завжди варто бігти за ліками, а можна допомогти собі самотужки.

№ 4: Причини

Пам’ятаєте перший пункт, де у першу чергу ми говорили про те, що слід заспокоїтись та все ретельно обміркувати? Так ось, з’ясувати причини теж необхідно. Але не такі, що «треба було шапку тепліше одягати», а ті, що «глибше». Діти оточені маминою енергетикою. Якщо там раптом відбувається збій, то він відображається і на маляті. Майже всі недуги беруть початок на рівні психіки, а вже потім переходять на фізику (пам’ятаємо про психосоматику!). Якщо правильно з’ясувати причину та усвідомити її, то одужання настає значно швидше!

Одна з найпоширеніших причин — нестача уваги. Коли дитина здорова, а ми через свої справи забуваємо ділитися із нею власною позитивною енергетикою, то механізм переходить у режим «по-поганому». Відстежте, чи траплялася останнім часом така ситуація. Якщо так, то візьміть вихідний і проведіть декілька днів із дитиною.

№ 5: Ліки

Якщо ви даєте дитині рослинні чи хімічні препарати, важливо поясняти механізм їхньої дії. «Ось зараз ми вип’ємо ці капельки із рослинки, що нам дала природа. Вона допоможе очистити кров від шкідливих мікробів». Так дитина вчитиметься обґрунтовувати власні дії і, швидше за все, свідомо прийматиме ліки, не одразу «всі, що лікар прописав».

№ 6: Нотатки

Запам’ятовуйте: що допомогло дитині одужати; що ефективне, а що ні. Так наступного разу ви напевне знатимете, який план дії допоможе дитині швидше одужати та поверне її до гарного самопочуття.

Це шість маленьких лайфхаків, що особисто мені дуже допомагають! Тож користуйтеся і нехай ваші діти будуть здоровими!

Тетяна Луціва – одна з засновниць «4Mamas»