Емпатія, позитивна дисципліна, ранній розвиток… У вихованні, як і в інших сферах, існують свої тренди. Вони спалахують та згасають. Дітей різних поколінь виховували з урахуванням різних поглядів тогочасності. А як щодо сучасних малюків? 

Четверо матусь-засновниць вирішили поділитися власним досвідом, зокрема розповівши, які із сучасних трендів у вихованні вони схвалюють, а які засуджують. 

Інна Гришина: «Мені подобається, що школа стає більш демократичною. Мені подобається, що ми врешті-решт починаємо бачити дитину як рівнозначущу й унікальну особистість, ураховуємо її природу, її індивідуальні потреби. Ми не обтесуємо дитину під стандарт, як це було за радянських часів, коли всі діти мали відповідати одній моделі готового виробу — моделі взірцевого піонера, слухняного виконавця, майбутнього героя. Ми дбайливо зрощуємо маленьку людину, вважаюч її первісно прекрасною і гідною любові по праву народження. 

Радують багато сучасних досліджень, які розкривають нам таємничий світ дитинства, закони впливу дитячих переживань на майбутнє людини, її здатності відчувати щастя та досягати успіхів. Радує те, що тема виховання й освіти вийшла за межі суто фахової педагогічної галузі, стала темою суспільно значущою, масовою. З’явилося багато книг, семінарів, курсів для батьків. Інформація легко доступна — бери й читай, навчайся. Ось тобі найкращі світові теорії та практики виховання. Інше питання: який відсоток українців взагалі читає? 

Мене засмучує, коли діти із повних і нібито благополучних родин дедалі частіше почуваються самотніми. У них є напружений графік різних активностей, але в цьому графіку бракує часу для близькості, немає спільних для всієї родини подій — спільної вечері, спільної прогулянки… Усі зайняті. Мене засмучує розрив родинних зв’язків. 

Я із великою повагою ставлюся до того, як зберігаються традиції та вибудовуються відносини у великих родинах — родових гніздах. Дитина зростає в оточенні великої кількості родичів 3–4 поколінь, що дає їй певне уявлення про світ із його ієрархією, взаємозв’язками, цінностями, різноманіттям ролевих моделей та характерів. Чим більше близьких людей, тим більше ниточок пов’язує нас зі світом, тим багатшим та цікавішим, міцнішим і безпечнішім здається цей світ маленькій людині». 

Ольга Богаєнко: «Мені здається, що головний тренд, який проходить крізь роки та століття, — це виховання самостійної людини. А решта навичок доповнюють головну. Ще мені дуже імпонує сумісне навчання батьків та дітей сучасних навичок 21 століття. За цифрової епохи, коли зміни відбуваються миттєво, дуже важливо разом із дитиною стежити за змінами, аби не перетворитися для своєї дитини на «динозавра», який залишився в минулому столітті». 

Марина Іщенко: «Головне, чим, на мою думку, відрізняється сучасне виховання, — дитина від народження є особистістю, яку слід поважати, думки та емоції якої потрібно враховувати».

Тетяна Луціва: «Один із сучасних трендів — це виховання вільної людини. Уважаю серединний шлях кращим, бо він передбачає не дотримання крайнощів, а розсудливий вибір кращого у певний момент». 

#янайкращамама