«Виховання — це просто», — говорили вони. А потім ви стаєте батьками, тому гадки не маєте, що із цим щастям робити.

Методика виховання у кожної родини своя. Вона формується, базуючись на цінностях та традиціях родини, її поглядах, досвіді та на багатьох інших ключових аспектах. Наші четверо матусь-засновниць вирішили поділитися власними думками та відповіли на запитання: «У яких питаннях виховання ви ніколи не готові поступитися?»

Можливо, окремі погляди «4Mamas» допоможуть вам у формуванні власної лінії виховання. 

Ольга Богаєнко: «Мені дуже подобається вираз: «Ніколи не кажи “ніколи”!», тому що мої погляди змінююся, погляди мого чоловіка також змінюються. Те, що раніше здавалося нормальним, через деякий час уже таким не здається. Я вважаю, що людина повинна піддавати сумніву свої переконання, аналізувати, чи дійсно вони приносять користь стосункам із дитиною, чоловіком або у стосунках з оточуючими». 

Інна Гришина: «Є правила, яких ми намагаємося дотримувати. Наприклад, виконувати домашні завдання обов’язково. Навіть якщо ми повернулися з Дня народження о 9-й вечора, ми робимо домашнє завдання. Кожен робить свою роботу. Поважати особистий простір кожного — ще одне важливе правило. Якщо одна дитина чітко висловлює бажання гратися самій, то ані інша дитина, ані мама, ані тато не можуть нав’язувати їй свою компанію, і навіть допомогу. Кожен має право на особистий простір. На свій настрій. На усамітнення. Категорично неприйнятними у вихованні вважаю насильство, приниження, ігнорування дитини та її потреб, маніпуляції та обман!»

Марина Іщенко: «Однозначно, фізично карати дітей — це заборонено! В інших підходах, я вважаю, що слід бути динамічною. Те, що зараз здається правильним, через декілька років може змінитися, або здаватися «застарілим». Тому я дізнаюся про різні нові методики, підходи до виховання та розвитку дітей, обираю ті, що збігаються з моїм особистим уявленням про те, якою я хочу бачити дитину. Щось застосовую одразу, щось перевіряю часом або випробовую частково, бо це може бути недоречним саме для моїх діточок».

#янайкращамама