Як змінилося ваше життя з появою проекту 4Mamas?

Так зійшлися зірки, що моя вагітність саме збіглася з народженням проекту 4Mamas. Як тільки в нас з’явилася література для батьків, я активно готувалася до вагітності, коли ми прописували ідеї й шукали перших авторів, то я вже чекала дитину. Проект для мене дуже символічний, адже я «виношувала» двох дітей водночас. Під час вагітності ми запустили сторінку у Фейсбуці, Інстаграммі. Коли я народила, ми запустили 1-шу версію нашого сайту, з’явилися перші книги. Ось так паралельно вже понад 3 роки ростуть мій син і проект 4Mamas. Саме занурення в розвиток проекту, психологію виховання, вивчення безлічі книг дуже допомагало мені вдома.

Чого вас навчив проект? Які нові якості ви відкрили в собі?

Гадаю, що найголовніша якість, що я розвиваю разом із проектом і зі своєю дитиною, — це ТЕРПІННЯ.

Здається, що тут складного — придумав ідею нової книги/зошита й завтра її можна вже поставити на полиці в магазини й рекламувати у Фейсбуці… Але виявилося потрібно багато терпіння, щоб зробити дійсно класний проект з обмеженим бюджетом, щоб книга мала «адекватну» вартість і мами могли її придбати. Замало знайти автора, потрібні художник, дизайнер і ще, щоб усім 4Mamas сподобалося водночас.

З моменту ідеї до випуску книги може минути цілий рік.

Які ідеї з книжок 4Mamas ви втілили в життя?

Однозначно «Казкотерапія». Вона посідає 1-ше місце. Училася й продовжую вчитися розмовляти зрозумілою для дитини мовою казок.

Мені дуже подобається наша книга «Книга зустрічей нашої родини», там я находжу ідеї для спільного дозвілля.

Яка книга 4Mamas ваша найулюбленіша? Або та, якою ви найбільше пишаєтесь.

Звісно ж «Ігри й казки, які лікують». Я бачу, як це працює щодня.

Дуже показовим був перший похід у садок. Для дитини найчастіше — це стрес. Як дитина зазвичай виявляє свої емоції? Хтось неспокійною поведінкою, плачем, капризами, сильною прихильністю до мами. Наш Тьома, коли повертався із садка, щоразу, коли я запитувала, як минув день, цитував свою улюблену казку про мамину ниточку, що зв’язує малюка й маму. Тьома говорив: «Дзвіночок у серденька тривожно дзенькає!» А це означає, що йому страшно, як зайчикові з казки! Тому в нас удома й з’явився чудовий зайчик, максимально схожий на улюбленого героя казки, щоб удвох їм уже напевне не було страшно!

Що вважаєте найголовнішим досягненням проекту 4Mamas?

Складно говорити про головне досягнення, як на мене, у нас ще все попереду. Але кожний день для нас — це маленька перемога. Кожний новий підписник у соціальних мережах, кожний новий відгук. Це безумно надихає та радує.

Нам приємно бачити ваші посмішки на виставках, зокрема на Книжковому Арсеналі та Львівському Форумі. А ще більше наші серця гріють слова, що ви прийшли спеціально, щоб купити наші книги.

Ну й, звісно, наш хіт «Ігри й казки, які лікують» купили понад 10 тисяч мам в Україні!

Чого вас навчили ваші діти?

Так само як і проект, моя дитина вчить мене терпіння й пошуку креативних рішень.

Дивитися на світ очами дитини — це безцінно. Ніщо так не заряджає, як захват дитини, яка пізнає щось нове. Нові відкриття й несподівані висновки щодня.

Яку найголовнішу пораду ви дали б кожній молодій мамі?

Бути щасливою й наповненою, як би банально це не звучало. Не вигорати, а «світити» щодня для себе, чоловіка й своєї дитини. І, звісно, знаходити час для себе й для розвитку. Я дуже рада, що зараз можливостей для навчання дуже багато. Бажаю всім мамам їх реалізовувати.