Поради від засновниць видавництва «4Mamas» усім матусям 

Тетяна Луціва: «Усе найпрекрасніше тільки починається. Насолоджуйся кожною миттю, бо вона швидко мине, як закінчиться грудне вигодовування, дитячі походи на горщик, спільний сон. Цінуй ці чарівні миті та пам’ятай, що чим більшою стає дитина, тим більшою є твоя любов, але вона неодмінно зазнає трансформації та відкриється новими гранями. Пам’ятай: щоразу ти вчиняєш настільки мудро, наскільки можеш у цей момент, але ти здатна змінити свої реакції та вчинки на краще».

Ольга Богаєнко: «Для мене дуже великим інсайтом колись стало те, що ми всі дуже різні. Кожна людина — це окремий Усесвіт, який так цікаво пізнавати, але пізнавати не крізь призму своїх стереотипів та переконань, а як окрему людину. Кожній мамі в певний момент життя потрібні окремі слова. Але, мабуть, усе ж таки більшість мам турбує почуття провини, відчуття поганої мами (не додала, нагримала, не купила іграшку, пізно вклала спати, не читаю книжок…), тому хочеться сказати: ВИ НАЙКРАЩА МАТУСЯ ДЛЯ СВОЄЇ ДИТИНИ!»

Інна Гришина: «Згадую ситуацію. Перший рік видавництва, початок справи. Перша дитина. Перша ніч після повернення з пологового будинку. Походила із сином, заколисала, поклала у ліжко і побігла до комп’ютера працювати. За хвилину — плач. Знову поносила — заколисала — поклала — постояла поруч. Спить. Сідаю до компа — плач. І так разів 100. Беру на руки — спить, кладу — плаче. Спить тільки на руках. Ходжу, співаю колискову, заколисую. Коли буде мій особистий час? Ніколи! Більше немає ані особистого часу, ані особистого життя, узагалі — немає тебе як окремої людини. 

Зморена недосипами, я запитала якось у досвідченої мами: коли стане легше? І вона сказала чітко: у півтори роки. Як я рахувала дні до цієї дати! Зараз, коли другій дитині вже 8 років, я гірко посміхаюся з тієї ситуації. 

Бути мамою іноді важко. Я дуже раджу молодим мамам навчитися управляти своїм ресурсом. Не розриватися, не жертвувати собою, а правильно розподіляти час та енергію. Не заганяти себе у нескінченому марафоні справ, а вміти визначати пріоритети та інколи відмовлятися. Бути собою, віддавати стільки, скільки можеш, регулярно поповнювати ресурс, створювати вдома простір довіри і прийняття, цінувати час, що ви проводите разом, використовувати будь-яку можливість поговорити з дітьми, пограти, просто побути разом. Такі мої прості правила для того, аби почуватися щасливою мамою!»

Марина Іщенко: «Насолоджуватися часом, що ви спільно проводите, милуватися щасливою посмішкою своєї дитини та обов’язково приберегти час для себе на відпочинок, аби відновити особисті ресурси». 

 

Підтримайте наших матусь-засновниць!

І не забутьте наш гештег #янайкращамама !