Тайм-менеджмент, фінансова грамотність, емоційний інтелект, уміння працювати у команді й т. ін. А при цьому ще й не потрібно забувати про математику, іноземну мову, фізику та хімію, які входять до обов’язкової шкільної програми. Як допомогти дитині розібратися у всіх цих питаннях? Де знаходити час?

Насправді — в усьому має бути золота середина. Які сучасні навички ми прищеплюємо своїм дітям? Розповідаємо далі.

Ольга Богаєнко: «Я — за гармонію. Ми вивчаємо все: і тайм-менеджмент, і фінансову грамотність, навчаємося лічити. Я йду за дитиною, щось пропоную. Ми пробуємо. Я дивлюся, чи цікаво синові чи ще зарано. Мені знається, батькам потрібно буди гнучкими, відмовлятися від чогось. Ну і, звісно, не перенавантажувати дитину. Я за те, щоб у неї був вільний час».

Інна Гришина: «Удома намагаюся прищеплювати навички читання, самоорганізації щодо навчання, самостійності у побуті.

Щодо soft skills — навичок комунікації, креативного й критичного мислення та інших, то дуже допомагають курси для підлітків. Діти спілкуються в колі однолітків під керівництвом модератора-психолога, здобуваючи необхідні знання, одразу відпрацьовуючи їх на практиці в активних формах взаємодії.

Як це реалізувати в родині? Більше говорити з дітьми на різні теми — не формально («Як справи?»), а зі справжньою зацікавленістю, з готовністю слухати й приймати, як говоримо з другом. Ставити питання і дивуватися тому, як насправді глибоко й нестандартно мислять наші діти. Переглядати цікаві фільми та читати книги разом, тоді матимете спільні теми для обговорення».

Тетяна Луціва: «Пізнавати себе, вивчати будову свого тіла, його можливості до вдосконалення, розуміти, що тіло — це дім для нашої душі, або транспортний засіб, який потребує усвідомлення ставлення; у здоровому тілі — здоровий дух. Навчаю на власному прикладі здорових звичок, навичок першої допомоги, як за допомогою сили розуму та природних засобів можна піклуватися про своє здоров’я. Мій син знає, у чому сила рослин та дерев, каменів та стихій. Він розуміє, як вода може перетворитися на еліксир здоров’я та сили, та чому наш настрій та стан можуть змінюватися залежно від фази Місяця. Щодня всією сім’єю робимо зарядку, у кожного є свій комплекс вправ та тривалість.

Відчувати свою унікальність та поважати унікальність та відмінності інших людей, порівнювати себе із собою.

Розвивати свої творчі здібності, аби змінювати світ на краще та реалізувати своє призначення. Працювати, робити те, що виходить найкраще та збільшує радість, та не зашкоджує іншим. Ухвалювати рішення, використовуючи навички збирання інформації та аналізу, критичного мислення, а ухвалювати особливо важливі рішення, прислухаючись до серця.

Навчатися щодня, пізнавати щось нове та цікаве, удосконалювати свої сильні сторони та таланти.

Звертати увагу на свої думки та слова, розуміти їхню силу та наслідки, аби бути творцем власного життя, а не жертвою. Уже у свої 7 років син розуміє відмінність між словами «безпека» та «захист», знає, як працюють заперечливі частки, зокрема, що замість «не бійся» можна сказати «будь сміливим», що замість «неможливо» краще сказати «а що, якщо?..».

Фінансового мислення та мислення достатку, розуміти, що гроші приходять як наслідок обміну з людьми, бачити безліч можливостей запропонувати світу свої таланти та здібності, займатися тим, що добре виходить, дає насолоду і приносить користь іншим. Навички, як зберігати та примножувати кошти. Змалечку син разом із нами бере участь у сімейних закупівлях, допомагає мені на ярмарках, отримує свій досвід. У шість років він уперше презентував свої вироби з полімерної глини на маркеті та заробив власні кошти. Разом ми спрямовуємо кошти на благодійність.

Поважати власні межі та межі інших людей, питати дозволу, відмовляти. Вміти подбати про власну безпеку та комфорт, не чекати, поки це зробить хтось інший. Ставитися до життя як до цікавої пригоди, цінувати кожну хвилину та бути вдячним. Перед сном ми разом дякуємо за все, що було у цьому дні».

Марина Іщенко: «Цілеспрямованість та самостійність, уміння мріяти та радіти життю, чесність та толерантність. Уміння поважати особистість та несхожість людини, яка поряд з тобою, бажання допомогти тому, хто потребує та просить допомоги. Дуже полюбляю креативні підходи в усьому, намагаюся своїх дітей навчити бачити незвичайне у звичайних речах та мислити нестандартно. У планах — розвивати критичне мислення та підприємницький підхід».

А які сучасні навички ви розвиваєте у своїх дітей?

#янайкращамама